10 טיפים שיעזרו לכם לטייל עם הילדים וגם להנות
בטיול שלנו לדרום ביולי האחרון, אחרי שהילדים שלנו, אלי וניר, נרדמו סוף סוף, ישבנו אני ובן זוגי, גיא, וחשבנו כמה כיף היה לנו היום. במהלך השיחה עם גיא הבנתי כי זו כבר הפעם הרביעית שיצאנו עם אלי לקמפינג / נופש והיא רק בת חצי שנה. כל – כך שמחתי על העובדה שלמרות שההרכב המשפחתי שלנו השתנה, אני וגיא לא הפסקנו לעשות את מה שאנחנו הכי אוהבים לעשות ביחד – לטייל.
אבל זה לא תמיד היה ככה. כשניר, הילד הבכור שלנו, רק נולד ניסינו לטייל גם איתו. בהיותנו הורים צעירים וטריים עשינו טעויות כמו כולם, וחלקן הקשו עלינו מאוד. הטיולים שלנו בהתחלה לוו בהמון לוגיסטיקה, רוב הטיול עסקנו בעיקר בניר ובניסיון לטפל בו תוך כדי ולא הצלחנו למצוא איזון בינינו ובינו. היינו חוזרים מטיולים מותשים עייפים ומבלי שנהנינו כמעט. בשלב מסוים תחושת התסכול גברה על תחושת ההנאה והתחלנו לחשוש מלטייל, עד שהעדפנו להישאר בבית כדי לא לשנות את השגרה שעבדה לנו. על טיול בחו״ל וקמפינגים בכלל לא היה על מה לדבר.
למזלנו, אני לא אדם שמסוגל להיות כל כך הרבה זמן בבית. כשניר היה בן שנה וחמישה חודשים נסענו לטיול של 10 ימים באוסטריה, אחרי שנתיים שלא היינו בחו״ל. אומנם זו הייתה קפיצה למים המאוד עמוקים (חו״ל עם פעוט), אבל ההפסקה ממרוץ החיים עזרה לנו לעשות קצת סדר, להטעין מצברים מחדש ולהבין שהשד לא באמת נורא אם רק עושים התאמות. לאורך ארבע השנים האחרונות שכללו טיולים בארץ בחו״ל, קצרים וארוכים, צברנו ניסיון וטיפים שעזרו לנו לצאת לטיולים בקלות רבה יותר, והכי חשוב – להנות מהם.
בדיוק בגלל זה החלטתי לכתוב את הפוסט הזה. יכול להיות שאתם הורים טריים שרוצים לטייל לראשונה, או שאתם מוצאים את עצמכם אחרי טיולים כשלא באמת נהנתם, או שאתם הורים שנהנים לטייל אבל הייתם שמחים לעוד טיפים. כך או כך, הפוסט הזה הוא בשבילכם. 🙂
אז הנה הם – 10 הטיפים של איך לטייל עם ילדים וגם להנות
1. שינוי צורת החשיבה מטיול זוגי לטיול משפחתי
על פניו נשמע כמו משהו מאוד טריוויאלי נכון?! אז זהו, שלא, לפחות לא בשבילי. זה היה צעד שלקח לי זמן לעשותו, אבל הראשון שבאמת עזר לי להפסיק להתרפק על העבר ולהתחיל להנות מהווה. הטיולים שלי ושל גיא כזוג צעיר, בעיקר בחו״ל, היו טיולים של לכתת רגליים ולהספיק כמה שיותר. זו הייתה הדרך שלנו לחוות, להנות ולהרגיש תחושת סיפוק. לכן, את הטיול המשפחתי הראשון שלנו כמשפחה לאוסטריה תכננתי באותה הדרך שהכרתי. רשימה בלתי נגמרת של אטרקציות לראות אותן, מסלולי טבע לטיולים יומיים, כפרים ועיירות לבקר ומסעדות מומלצות לאכול בהן. אבל לפעוטות יש קצב משלהם ואת היומיים הראשונים סיימנו בהרגשה שלא הספקנו כלום. בערב השני, במקום שוב להתחיל להתלונן על היום שהיה ועל מה שלא הספקנו, החלטנו לשנות גישה ולהבין שבאנו בעיקר כדי להנות מהזמן המשפחתי ולא כדי לסמן וי. חזרנו על זה כמו מנטרה במהלך הטיול, בעיקר ברגעים שהקצב היה לנו איטי מדי. ואכן כשהפסקנו לרדוף אחרי נקודות הציון, הצלחנו להתמקד ״בכאן ועכשיו״ ולגלות דברים שלא היינו מצליחים לראות לולא שינוי החשיבה.
2. תכנון מראש
כשטיילנו לבד, בזוג או עם חברים, היה לנו קל מאוד להיות ספונטניים. אפשר היה לקום בבוקר, להחליט מה בא לנו לעשות היום, לארוז בקבוק מים ואולי איזה פרי ולהתחיל לנסוע. לא היה צורך בתכנון והתארגנות. תוך כדי הנסיעה החלטנו איפה כדאי לטייל, מה נעשה ואיפה ומתי נאכל. אז נכון, מאוד בא לנו להיות הורים מגניבים וספונטניים, ובטיולים חד-יומיים זה אולי אפשרי, אבל כשרוצים לצאת לנופש / קמפינג / טיול בחו״ל עם ילדים מומלץ לתכנן מראש את המסלול, את האטרקציות המתאימות ואת המקומות שאפשר לעצור לאכול בהם. בנוסף, טיול שכזה דורש ציוד נוסף כי לא בא לנו להיגרר עם ילדים בחיפושי חנויות וקניות. בקיצור, ספונטניות זה נחמד, אבל יש מצבים שבהם כדאי להשאיר אותה לאחרים.
כדי שנוכל כהורים להנות מהטיול ולא להתעסק רק בלהרגיע ובלשכנע את הילדים לעשות דברים שהם לא רוצים, מומלץ עוד לפני היציאה לנופש לחשוב מה הילדים שלנו אוהבים (וגם מה הם לא אוהבים) ולתכנן את הטיול בהתאם. בטיול הראשון שלנו בחו״ל עם ניר החלטנו לעשות טיול כוכב, כי ניר לא אהב נסיעות. התמקדנו בחבל ארץ אחד, ישנו בעיירה מרכזית ובחרנו אטרקציות ומסלולי טיול קרובים. בטיול שלנו לרומניה לפני שנה וחצי החלטנו כבר לעשות טוס וסע, אבל כדי לא לחוות נסיעות מלאות בבכי ותלונות על כאבי בטן, תכננו את הנסיעות הארוכות על שנת הצהריים.
מה קורה כשיש הרבה ילדים? אין ספק, כשיש יותר מילד אחד הדברים הופכים למסובכים יותר. ילדים שונים אוהבים דברים שונים. בחלק מהמשפחות יש גם הפרש גילאים גדול בין האחים, מה שעוד יותר משפיע על האטרקציות והמסלולים שאפשר לעשות. אין ספק שהילד הקטן מכתיב יותר את האופי ואת הקצב. א-ב-ל, חייבים להתחשב ולתת מקום לכל הילדים, גם הגדולים. ילדים, בכל גיל, זקוקים לתחושה שאנחנו רואים אותם. זו הזדמנות מעולה ללמד את ילדינו התחשבות מהי. ניתן להסביר כי עכשיו אולי עושים משהו שפחות אוהבים אבל בהמשך היום/הטיול נגיע לאטרקציה מהנה ואהובה. דבר נוסף שאפשר לעשות הוא שבחלק מהימים או אחה״צ/בוקר של אותו יום, לפצל כוחות ושאחד מההורים ילך לאטרקציה שמותאמת לגדולים בלבד. למצוא איזון משפחתי יכול להיות דבר מאתגר, אבל עם חשיבה מוקדמת, הכנה מראש ולמידה תמידית (חשוב לחשוב גם למה משהו לא עבד בטיול) זה לגמרי משהו שאפשרי להשיגו. ברגע שמוצאים את אותו איזון – השמיים הם הגבול.
4. אל תשכחו את עצמכם
אחרי שחשבנו על כל ילד ומצאנו את האיזון ביניהם, חשוב להכניס גם אותנו, ההורים, למשוואה. נכון, זה לא טיול זוגי אלא משפחתי, אבל גם אנחנו חלק מהמשפחה. יכול להיות שאתם מההורים שנהנים מכל מה שאתם עושים עם הילדים, שזה מעולה וכיף! יכול להיות שאתם הורים שמעדיפים להקדיש את הזמן הזה לילדים ולעשות בנפרד טיול זוגי וגם זה בסדר. (במקרים אלו אפשר גם לעבור לסעיף הבא :)) אבל אם אתם כמוני, זקוקים גם בטיול משפחתי לאוויר לנשימה, אז תמשיכו לקרוא. אם בזמן נופש (ואני לא מדברת על טיול חד-יומי) אני ארגיש שאני רק מתפעלת את הילדים ואת הטיול, אני אהפוך מהר מאוד לעצבנית וחסרת סבלנות. לכן, כשאני מתכננת את הטיולים שלנו, אני כוללת דברים שגם אני וגיא אוהבים. אני משתדלת לחשוב על התאמות ופתרונות כך שניר ואלי יוכלו גם הם להיות חלק ואולי אפילו להנות בעצמם.
לדוגמא, אני וגיא מאוד אוהבים לעשות מסלולי טיול רגליים בטבע, אבל ניר פחות. אז קנינו מנשא טיולים לרגעים שבהם ניר מתעייף (ששימש אותנו עד שניר היה בן 3.5), מחלקים את הימים בחו״ל כך שבבוקר, כשהאנרגיה בשיאה, עושים מסלולים ואחה״צ עוברים לאטרקציות שהן בעיקר לניר. אנחנו בוחרים מסלולי טיול קצרים ובעיקר כאלו שיש בהם מים (ניר ומים זו אהבה גדולה). אנחנו משתדלים לצאת עם חברים שיש להם ילדים בגיל של ניר ואפילו הצלחנו להדביק את ניר בחיידק של פק״ל קפה/תה באמצע המסלול, כדי שיהיה לו למה לחכות במהלך ההליכה (כן אין ספק שהעוגייה שהצטרפה לתה בהתחלה הייתה נדבך רציני בלשכנע אותו שזה כיף :)). אנחנו עושים כל שביכולתנו כדי לא לוותר על מה שאנחנו אוהבים לעשות. זה לא אומר שאין התבכיינות, אבל אם ניר שאל אותי לפני כמה ימים מתי הולכים שוב לטייל ביער, זה כנראה סימן שאנחנו מצליחים.
ילדים אוהבים שגרה, זה מעניק להם ביטחון ורוגע. יציאה מהשגרה, גם אם היא כיפית, יכולה להביא איתה אי-שקט ובלבול שיגרמו להתנהגויות פחות רצויות. (יש ילדים שזה יותר בולט אצלם, כל אחד מכיר את ילדו שלו). אני ממש ממליצה לספר לילדים לאן אתם נוסעים/טסים ומה צפוי לקרות. שתפו אותם בהכנה ובתכנון, תשאלו אותם אם יש דברים שהם היו רוצים לעשות, תאפשרו להם להעלות חששות וחשבו ביחד על פתרונות. בטיסה לרומניה החלטנו לעשות טיול של טוס וסע בפעם הראשונה ובכל יום לישון במקום אחר. ניר לרוב לא מתקשה להירדם במקומות שאינם החדר שלו, ולכן לא ראינו בעיה לעשות זאת. כשסיפרנו לניר על הטיול אמרנו לו בהתלהבות שאנחנו הולכים לישון בכל מיני בתים, כי אנחנו עוברים ממקום למקום. להפתעתנו, הוא פחות התלהב מאיתנו. הוא התחיל לבכות ואמר שהוא מפחד לא להצליח להירדם בבית שהוא לא מכיר. חשבנו יחד איתו מה יכול לעזור לו והוא בחר לו צעצוע שיטוס איתנו וישן איתו במיטה. במהלך הטיול הוא לא השתמש בפיתרון הזה אף לא פעם אחת. אני לא יודעת אם זה כי לא היה שם חשש אמיתי, או כי הוא נרגע ברגע שידע מה לעשות במקרה ש… אבל כך או כך, אני שמחה שלנו היה פיתרון שהסכמנו עליו מראש ולא נתקלנו בזה לראשונה ברומניה, כשהאפשרויות שלנו לפתרון מוגבלות יותר.
6. גמישות
אז הפנמתם שאתם לקראת טיול משפחתי, חשבתם על הילדים שלכם, תכננתם מסלול טיול בהתאם, זכרתם גם את עצמכם, שיתפתם את ילדיכם וסוף סוף הגיע זמן הטיול. אבל אז, מרפי החליט לבקר ודברים לא הולכים חלק כמו שציפיתם. מזג האוויר השתנה ולא מאפשר לכם לעשות את הדברים שרציתם, הילד קם על צד שמאל וממש לא בא לו לעשות כלום היום, תכננתם נסיעה והבנתם שאין סיכוי לעשות זאת שוב. אל תפחדו לשנות תכניות. כשטיילנו ברומניה עם ניר היה לי מסלול מוכן מראש, הדבר היחיד שלא סגרתי זה מלונות. ידעתי שזה לא שיא העונה ולכן לא תהיה בעיית זמינות. הבעיה היא שבתקופה כזו מזג האוויר הוא הפכפך. כשהגענו לרומניה התחזית הראתה גשם לאורך כל ימי המסלול שלנו (והיינו שם שבועיים מה הסיכוי?!). אומנם היה לנו ציוד נגד גשם, אבל די התבאסנו שהמסלול שלנו לא מאפשר לנו אף לא יום אחד של שמש. הפתרון שלנו היה לשנות את המסלול בניסיון לרדוף אחרי השמש. השינוי הביא איתו נסיעות ארוכות ורבות יותר ממה שתכננו ואחרי שבוע ראינו שניר מתחיל לאבד סבלנות ממעברי הבתים והנסיעות. בחשיבה מחדש ויתרנו על אזור מסוים ומרוחק שרצינו לראות, התמקמנו בבית מלון אחד ומרכזי ואת הערב הקדשנו לזמן משפחתי נטו, ללא אטרקציות ופעילויות מיוחדות. אז אומנם לא ראינו את כל מה שרצינו, אבל האמת היא שההאטה הזו עשתה לנו ממש טוב! חזרנו אחרי שבועיים בחו״ל בתחושה שאפילו הספקנו לנוח.
7. זו לא באמת מנוחה
לטייל עם ילדים זו חוויה שאם עושים אותה נכון, יכולה להיות מדהימה. זו חוויה שאני ממש ממליצה להתנסות בה. אבל אם נודה על האמת, לא משנה כמה עשינו את הדברים נכון וגם אם הילדים שלנו מושלמים מהאגדות (קיים דבר כזה???) אנחנו בטח לא נחים בזמן הזה. ילדים הם עבודה תמידית, והמשפט ״צריך חופש מהחופש״ מתאים כאן יותר מתמיד. אז אם ציפיתם לנוח, כדאי אולי לחשוב שוב, כי זה כנראה לא יקרה. ביום שהפנמתי את זה הציפייה שלי מהטיול השתנתה וכך גם התכנון שלי. בארץ אני משתדלת לתכנן קמפינגים בימים חמישי-שישי, מה שמשאיר לנו את יום שבת להתארגנות ומנוחה. גם כשאנחנו טסים לחו״ל, בעיקר לזמן ארוך, אני מעדיפה לחזור לקראת סופ״ש או אפילו לקחת יום חופש נוסף בארץ, כדי לאפשר לנו ולניר זמן להתאקלם חזרה. אני יודעת שלא לכולם זה אפשרי ושלא תמיד ישנה גמישות מבחינת העבודה. במצב כזה, אני ממש ממליצה לחזור בשבת בצהריים. זה אולי מקצר מעט את הטיול אבל לפחות זה לא משאיר אותנו עם הלשון בחוץ וללא כוחות כלל לשבוע החדש. במקרה הזה, זה לגמרי תפסת מרובה לא תפסת.
8. תעסוקה לילדים
ניר שלי הוא ילד שפחות מתעניין בדברים מהטבע ומצליח לייצר מהם משחק, בטח לא לבדו. וכך גם הרבה ילדים אחרים שהכרתי. (אם לכם יש ילדים כאלו אשמח לטיפים!). ילדים זקוקים לחברה, לתעסוקה והפעלה וברוב הפעמים אנחנו אלה שצריכים לספק להם את זה. שלא תטעו, אני לא נגד שעמום, להיפך. דווקא ממקום של חוסר תעסוקה ושעמום יכולים לצאת דברים מדהימים ויצירתיים. אבל כדי להצליח להכיל ולתווך את התסכול שיגיע מילדים משועממים, אנחנו צריכים בעצמנו להיות פנויים ורגועים ולא תמיד זה המצב. אנחנו בדיוק מארגנים ציוד, מכינים ארוחת ערב או סתם רוצים רגע של שקט. (בכל זאת אנחנו לא חייבים להיות פעילים 24/7). בדיוק למקרים כאלו אני אוהבת להביא איתי דברים שהם יכולים לעשות בעצמם. ערכת צביעה, משחקי קלפים, צעצועים, ספרים, מוסיקה אהובה, סיפורי אודיו, מסכים ועוד.
9. רשימות מסודרות
אחד הדברים שמנעו מאיתנו לטייל כהורים צעירים, זה התארגנות והלוגיסטיקה של לפני. שעות שלקח לנו לאסוף את כל הדברים בבית, לארגן את הכול, להבין שלקחנו כמעט את כל הבית רק כדי לגלות שחסרה לנו המצית בשביל להדליק את המנגל. וכל זה לפעמים לטיול של רק 24 שעות. בשביל זה, כדאי להכין מראש רשימה של כל הדברים שצריך וכדאי לקחת אתכם. עדיף גם לחלק אותה לפי נושאים, כדי להפחית את זמן ההתארגנות. את הרשימה הזו מאוד חשוב לעדכן כל פעם. מה הכוונה? במהלך הטיול, בכל פעם שחסר לכם משהו, תוסיפו אותו ישירות לרשימה וככה בפעם הבאה לא תשכחו אותו. אבל שימו לב, לא מספיק לעדכן רק את מה שחסר. בסוף כל טיול תבדקו מה לקחתם שהיה מיותר ולא השתמשתם בו בכלל – זה הזמן להוריד אותו מהרשימה.
טיפ נוסף בנושא שעזר לנו להפחית משמעותית את זמן ההתארגנות של לפני, וגם את הפריקה שאחרי, זה ארון ציוד בו יש לנו דברים שמוכנים מראש לטיולים. תיק רחצה מלא, ארגז של כלים ודברי אוכל קבועים לקמפינג, תיק תרופות ועוד. זה מצריך דברים כפולים אבל בגלל שאנחנו מטיילים יחסית הרבה – זה משתלם לנו.
10. לשחרר
האמת היא שזו אחת המילים השנואות עליי בהקשר של הורות. ״היא לא עייפה, שחררי״ / ״שום דבר לא יקרה לו, שחררי״. משפטים כאלו גורמים לי להתעצבן, להיאטם ולא להקשיב, גם אם זו עצה ממש טובה. אבל באמת שלא מצאתי מילה אחרת שמתאימה לסעיף הזה אז תסלחו לי. בטיולים, השגרה המבורכת של הבית לא תישמר, לטוב ולרע. אנחנו ההורים צריכים לשחרר את הציפייה / הרצון לכך. הם ילכו לישון מאוחר יותר, הם יאכלו יותר ג׳אנק פוד וממתקים, הם ישתוללו יותר והם יראו יותר מסכים. אני לא אומרת שצריך לפרוק כל עול ולשחרר כל רסן – ילדים צריכים וחייבים גבולות וכללים, גם בנופש. וגם לנו ההורים יש דברים שהם גבול אדום. אז איפה כדאי לשחרר אתם שואלים? אין פה נכון או לא נכון, לכל משפחה החוקים והקווים האדומים שלה. אתם כהורים, צריכים להחליט על מה אתם מתעקשים ואיפה אפשר לוותר. אנחנו לדוגמא מאוד מקפידים על שעת שינה בבית, ככה גם ניר לא עייף וגם לנו יש זמן זוגי בערב. אבל בטיולים ממש לא. אנחנו לוקחים בחשבון שאולי הלילה עם אלי יהיה יותר מאתגר או שניר יהיה עייף יותר ביום שלמחרת. אבל מבחינתנו זה עדיף מאשר להתווכח על שעת שינה או על לעצור את הכיף בשביל להיכנס לאוהל/לחדר ולהרדים (אחת המטלות ההוריות שאנחנו פחות אוהבים). מצד שני, כמו בבית, אנחנו לא נסכים לזמן מסכים כשיש חברים לשחק איתם.
אז אלו כל עשרת הטיפים שעוזרים לנו לסיים טיולים משפחתיים בארץ ובחו״ל בתחושת סיפוק והנאה. זה לא אומר שאין רגעים קשים, מתסכלים ועייפים, אבל כמות הרגעים הטובים אל מול הפחות גדולה מספיק בשביל שנרצה להמשיך את זה עוד ועוד.
שתפו אותי גם...
יישמתם חלק מהטיפים וזה עזר לכם?
יש לכם טיפים נוספים שעוזרים לכם בטיולים עם ילדים?
hadas bar
אפריל 16, 2021בטיול הגדול שלנו (פריז,יפן,ילוסטון,קולרדו) הכנתי ספרון לבת השנתיים וחצי. עם מפות ותמונות מכל מקום.וכל ערב דפדפנו וסיפרנו איפה היינו,לאן נגיע ואת מי נפגוש. הספרון הזה אהוב מאוד עד היום
admin
אוגוסט 29, 2021איזה רעיון מקסים! לחלוטין איישם בטיול בגדול הבא שלנו.
וגם הטיול נשמע חלומי 🙂