קמפינג עם תינוק – משימה בלתי אפשרית?
חודש אחרי שאלי (הבת הקטנה שלנו) נולדה, ובשיא החורף – פברואר, נסענו לקמפינג השנתי עם המשפחה של גיא בחאן הנוקדים. בגלל שאלי הייתה רק בת חודש לקחנו חדר ליד החאן הגדול (שם כולם ישנו), אבל את האמת, השימוש בו היה בעיקר בשבילי (הייתי אז בסשן של שאיבות – אבל זה סיפור כבר לפוסט אחר), ואילו אלי הייתה לה בחאן הגדול עם כולם עד השעות הקטנות של הלילה. החוויה איתה אז גרמה לנו להבין שאולי קמפינג עם תינוק זה לא כל כך קשה, ובטח בקיץ כשהטמפרטורות נעימות יותר.
חודש לאחר מכן הגיעה הקורונה ואיתה הסגר הראשון שהיה מאוד מאתגר. אחרי הסגר הרגשנו שאנחנו חייבים לצאת מהבית, וטיולים חד-יומיים הרגישו כמו טיפה בים. כשאחותי הציעה לנו לצאת איתם לקמפינג באוהל עצמאי קפצנו על המציאה והחלטנו שאנחנו מנסים. במקרה הכי גרוע – אורזים הכל וחוזרים חזרה הביתה. אלי אז הייתה בת חמישה חודשים וכל כך נהננו, שמאז הספקנו לצאת לקמפינג עוד כמה וכמה פעמים, וזו רק ההתחלה.
כשפרסמתי באינסטגרם את הקמפינגים שלנו קיבלתי הרבה פניות ושאלות על איך עושים את זה עם תינוקות?! פנו אלי הורים שבעקבות הקורונה הקמפינג היא אפשרות הנופש היחידה שלהם, אבל בגלל שאלות של תפעול כמו שינה ומקלחת – החליטו בינתיים להישאר בבית. האמת היא שאני מאוד מבינה את החשש, הייתי שם, בטח בילד הראשון. לשם ההשוואה – עם ניר הבכור שלנו נסענו לקמפינג ראשון כשהוא היה בן 2.5, כשהוא כבר הולך, מדבר, אוכל רגיל, עושה פיפי בשירותים וישן לילה שלם שזה הבדל משמעותי מתינוק בן חודש ואפילו בן שנה. ובכל זאת, זה לא קשה כמו שזה נשמע וזה גם יכול להיות די כיף (הרי זו המטרה בחופש לא?). כמו בכל דבר עם ילדים, פשוט צריך להערך בהתאם. בפוסט הזה אני אנסה לענות על כל השאלות והחששות ובסוף אצרף צ’ק ליסט שיעשה את הכל הרבה יותר קל.
איפה?
אפשרויות הקמפינג בארץ הן מגוונות, החל ממקומות מוגדרים שבהם אין כלום חוץ משטח להקים בו אוהל ועד לאתרי קמפינג עם אוהלים ממוזגים וכאלו שאפילו יש בהם מקלחת פרטית לצד האוהל. עם תינוקות אני די ממליצה ללכת על אתרים מוסדרים, כאלה שיש בהם אספקת מים שוטפת, מקרר לשים בו אוכל, מטבחון לבשל בו אם צריך, מזרונים שמאפשרים שינה טובה יותר ועוד הרבה פסיליטיז שמקלים על השהות עם תינוק בשטח. אם אתם מצוידים באוהל טוב, אופציה של אוהל פרטי במתחם שכזה היא מצוינת וגם זולה יותר. אם לא, הרבה מהמתחמים מאפשרים אופציה של אוהל גדול ומשותף עם מחיצות. המחיר אומנם יקר יותר אבל זה גם יכול לעזור למי שחושש מהקור בלילה / החום ביום כי האוהלים האלו לרוב ממוזגים.
שינה
אחת השאלות שנשאלתי הכי הרבה היא מה יקרה אם הוא לא ישן כל הלילה ויפריע? בואו אני אגלה לכם משהו – כמות הפעמים שאני לא ישנתי בלילה של קמפינג כי מישהו באוהל לידי (או מישהי) נחרו ברמה בלתי אפשרית, היא די גדולה. ועדיין, אין לי ציפייה שמישהו שנוחר בלילה לא ימנע מעצמו את חווית הקמפינג. ככה גם תינוקות! אנשים שמגיעים לקמפינג לוקחים בחשבון שהם לא בחדר פרטי משלהם ואין ציפייה ללילה נטול רעשים. ואם מישהו עושה פרצוף הוא מזמן להזמין לו חדר בבית מלון ולהנות עם עצמו.
ומה איתכם? מה אם הלילה יהיה קשה? אז אני אתחיל ואומר שגם הילדים שלי וגם ילדים אחרים של חברים ומשפחה שעשינו איתם קמפינג, איכשהו דווקא בקמפינג ישנו הכי טוב, כולל שנות יום. אני לא יודעת אם זה האוויר של הטבע, הלינה המשותפת או אפילו העייפות מכל הגירויים אבל בפועל זה מה שהיה. ובכל זאת, אם התינוק ממש לא נרדם אפשר מאוד בקלות לקחת עגלה/מנשא ולעשות טיול במתחם שבחוץ, משהו שהוא הרבה יותר נוח מאשר לנסות להרדים תינוק בחדר של מלון, בטח אם יש אתנו גם את האחים הגדולים שעלולים גם הם להתעורר.
האם חייבים לקחת לול קמפינג? אז לדעתי זה ממש לא נחוץ. לנו יש אחד ולא לקחנו אותו אפילו פעם אחת. בגילאים ממש קטנים העגלה שימשה אותנו לשנות יום, וללילה לקחנו מזרון נושם של עריסה, וגם זה רק כי אלי ישנה בהתחלה על הבטן*. כשהיא התחילה להתהפך ולישון על הגב כבר ישנו על מזרונים. כן, מומלץ מאוד לשכור מזרון באתר הקמפינג כי אם יש משהו שמשדרג את השינה פלאים גם לכם, זה כשישנים בנוח. זה הרי ידוע שכשהורה ישן טוב, הכול נראה יותר טוב.
טיפ קטן אבל משמעותי שיכול לשדרג לכם את הלילה – לפני השינה תארגנו לכם את כל הציוד שתדרשו אליו בלילה, נגיש לצד המזרונים. חיתול, מגבונים, בגדי החלפה, טטרה, מוצץ ספייר, פנס ראש ולתינוקות שאוכלים תמ”ל אז גם תרמוס, מחלק מנות ובקבוק. ממש לא בא לכם באמצע הלילה, כשהכול חשוך והתינוק כבר ער להתחיל לחפש בתיק הגדול את כל הדברים שאתם צריכים.
מקלחת
אז איך מקלחים תינוק בשטח? ההמלצה שלי היא שעדיף לא לקלח. כנראה שלא יקרה כלום אם תינוק לא יתקלח לילה אחד, ומקסימום לשטוף לו את הטוסיק בכיור כדי לרענן אותו מהחיתול. אבל אם להיות כנה, אני הצלחתי להפנים את זה רק בקמפינג השלישי עם אלי, וגם בתור אחת שלעולם לא נרדמת בלי מקלחת, כן אתן פתרון למי שזה מאוד חשוב לו.
כשהם ממש קטנים יש את האמבטיות המתקפלות שממש נוח לקחת אותן וגם יש להן אפילו רגלים קטנות ומתקפלות. אמבטיה כזו שימושית ונוחה גם בבית ולכן ממליצה להשקיע את הכסף ולקנות כזו (קישור לאמבטיה). בגילאים גדולים יותר ולפני שהילדים עומדים, הדרך הכי נוחה, היא לקלח אותם על הידיים שלכם. מה שאנחנו נוהגים לעשות, הוא שגיא, הבן זוג, מקלח אותם כשהם על הידיים שלו (הוא עם בגד ים) ואני מחכה לו עם מגבת ושמיכה בחוץ ומלבישה באוהל. כן מומלץ לעשות את זה באור יום כמובן כשעדיין חם.
נסיעה
כמו הרבה נושאים בהורות, כל מקרה הוא לגופו וכל תינוק מגיב אחרת לנסיעות, החל מאלו שצורחים ועד כאלו שדי נינוחים. בתור מי שחוותה את שניהם, אין ספק שתינוק צורח באוטו יכול להעיב על כל הנסיעה ואפילו להרתיע מלעשות אותה. קודם כל קחו בחשבון שנסיעה עם תינוק, ועם ילדים בכלל, היא לרוב ארוכה יותר ממה שהוויז אומר. אם אתם צריכים להיפגש עם אחרים תנו לעצמכם מרווח ביטחון כי ממש לא בא לכם להוסיף לנסיעה גם לחץ זמנים. מומלץ מאוד לכוון את זמן הנסיעה לזמן שינה, בהלוך לצאת לקראת שנת הבוקר ובחזור לקראת שנת הצהריים. גם פה חשוב לתכנן מראש ולמצוא לכם מקומות עצירה בדרך שהם מעבר לשירותים בתחנת דלק. אפשר לחפש עגלת קפה או מסלול קליל באמצע הדרך. ככה גם נותנים הפסקה לכל המשפחה מהנסיעה וגם מרוויחים עוד זמן איכותי ביחד.
אוכל
אם התינוק שלכם רק יונק – Lucky you, לא צריך להביא כלום מלבד את אמא אבל אם הוא אוכל תמ”ל, כדאי להביא אתכם תרמוס, למלא אותו במים רותחים בבוקר ושוב בלילה לפני השינה. את בקבוקי האוכל מומלץ למלא במים מורתחים קרים, לרוב ביחס 2/3-1/3 (למים הקרים). הכנה מקדימה כזו מזרזת את כל התהליך. אל תשכחו להביא אתכם גם מחלק מנות, אפילו אם אתם לא יוצאים למסלולי טיול – זה בעיקר מקל בלילה.
התינוק שלכם כבר אוכל? מעולה! קחו אתכם דברים זמינים שאפשר לאכול אותם קרים או רק לחמם קלות על גזייה. ממש לא בא לכם להתחיל להתעסק עם בישולים מורכבים בשטח (מצרפת קישור לאינסטגרם בו יש כמה רעיונות לאוכל זמין בשטח).
איזה וכמה בגדים לקחת?
זה מאוד תלוי בגיל התינוק ובכמות הלכלוך והבגדים שהוא מחליף במהלך היום (פליטות מרובות, קקי גב, אוכל עצמאי ומתלכלך וכו’). לרוב שמתי לב שעד 3 החלפות ביום זה מספיק ואפילו מעבר, אבל הכי טוב זה לבדוק כמה החלפות אתם עושים ביום כשאתם בבית ולקחת את הכמות הזו פלוס אחד ספייר.
תזכרו שלרוב, לתינוקות עד גיל שנה קר יותר מאשר לנו המבוגרים ולכן תמיד כדאי להלביש אותם בשכבה אחת יותר. אני ממליצה לקחת שתי החלפות גם מהשכבות הארוכות ללילה. בנוסף, רוב אתרי הקמפינג הם במקומות פתוחים ויש בהם הרבה רוח. לכן, גם אם זה שיא הקיץ כדאי לקחת אתכם כובע (אפילו דק) כדי להגן על הראש והאוזניים. רק שימו לב לא להגזים. הדרך הכי טובה לבדוק אם לתינוק חם זה לגעת בו מתחת לבגדים בבית החזה/בטן/גב, אם האזור שם חם ונעים זה אומר שנעים גם לו (כפות ידיים/רגליים זה לא מדד טוב, הם לרוב קרים יותר משאר הגוף).
איך הכי כדאי לארוז?
אחת ההמלצות הכי טובות לאריזה היא לחלק את הדברים בין תיקים קטנים ולא הכל בתיק אחד. מקל גם על ההתנהלות בשטח וגם על הסידור באוטו. תכינו לכם תיק גדול שמיועד רק לדברים של התינוק ועוד תיק קטן לדברים שצריכים להיות זמינים יחסית מהר, בזמן מסלול / שינה / באתר עצמו. לתיק הזה אני לרוב מכניסה 2-3 טיטולים, סט החלפה אחד, מוצץ, טיטול טטרה (לקטנים יותר) וערכה לתמ”ל אם צריך (בקבוק, מחלק מנות ותרמוס).
מתנה ממני אליכם
בכל קמפינג, כל שכן עם תינוק, ארגון ואריזת הדברים לפני הוא אחד הדברים החשובים אבל גם המאתגרים. מצרפת לכם את הצ’ק ליסט האישי שלי אותו שיפרתי ודייקתי לאורך השנים. הצ’קליסט מחולק לפי נושאים דבר שמקל על האריזה וההתמצאות בשטח. הירשמו בקישור וקבלו את הצ’קליסט ישירות למייל.
שתפו אותי גם...
אני חושבת שעניתי כאן על כל השאלות שנשאלתי לאחרונה, וגם הוספתי דברים שלדעתי חשובים מהניסיון האישי שלנו. אבל אם יש לכם עוד שאלות או אפילו טיפים נוספים משלכם – תגיבו כאן או שלחו לי למייל ואני מבטיחה להגיב!
טיפים נוספים בתחום בטיולים עם ילדים בכלל וקמפינג בפרט, אפשר למצוא בבלוג בפוסט ‘10 טיפים שיעזרו לכם לטייל עם הילדים וגם להנות‘ וגם באינסטגרם בהיילייטס ‘טיפים לקמפינג‘
אהבתם את הפוסט? שתפו אותו גם אצלכם
*חשוב לי להדגיש – שינה על הבטן לתינוק היא בניגוד להנחיות משרד הבריאות ואין כאן המלצה להורים לאפשר זאת.
מריה
ספטמבר 13, 2022היי:)
אני רוצה לצאת לקמפינג עם התינוקת שלי בת 10 חודשים. היא כבר מאוד רגילה למיטה, מזמן כבר לא בעגלה. וישנה בחושך כמעט מוחלט.. אני דואגת איך היא תצליח לישון את שינת הבוקר והצהריים באור כמו שיש באוהל. אשמח אם תוכלי לתת טיפים
admin
יולי 9, 2023הי,
לגבי המיטה, אפשר להביא לול מתקפל / להפוך עגלת נשיאה למיטה או פשוט לתת לה לישון על המזרנים לאור זה שאין חשש מנפילה.
לגבי החושך לצערי אין פתרון קסם בקמפינג ואין באמת דרך להחשיך הכול (גם אם מצליחים באוהל יהיה ככל הנראה מאוד חם) לכן צריך לקחת בחשבון שייתכן שהיא לא תירדם כפי שהיא רגילה בבית.
עם הגדול שלי השתמשנו בדר”כ בחוץ עם מנשא ארגו שיש לו גם כיסוי לראש שעזר לו להתנתק מהרעש מסביב, הקטנה לא אהבה מנשאים בכלל אבל מצד שני גם הצליחה לדלג יותר בקלות על שינה ולפצות אחרי זה בשינה עמוקה יותר ככה שחייב לנסות ולראות מה הכי מתאים.